Endodonti (Kök Kanal Tedavisi)

Endodonti, diş sinirleri ve diş kökünü çevreleyen dokulardaki hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş ağrısının, soğuk- sıcak hassasiyetinin, diş apselerinin, renkleşmiş dişlerin, kaza sonucu zarar gören dişlerin tedavisi, endodontik tedavi kapsamına girer.

Yakın geçmişimize kadar, iltihaplanan dişlerin çekilmesi öngörülürdü. Tedavi yöntemlerinin temelinde çok büyük değişiklikler olmamasına rağmen; görüntüleme (röntgen) cihazlarının ve kanal içinde kullanılan aletlerin hızla gelişmesi; bu dişlerin başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesine olanak sağlamıştır.

Dişte renk değişikliği, soğuk ve sıcağa karşı aşırı derecede hassasiyet, kendiliğinden başlayan gece ağrıları ve yüzde apse nedeniyle oluşan şişlik, pulpa dokusunda bir problem olduğunu gösteren klinik belirtileridir. Bu gibi durumlarda çoğunlukla kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

Kanal tedavisi gören dişler canlılığını yitirdiği için esnekliği azalır ve kırılma riski yüksektir. Tedavi tamamlanıncaya kadar dişin üzerinde çiğneme yapılmamasına dikkat edilmelidir. Dişin madde kaybına göre ya dolgu ya da kuron restorasyonu yapılarak tedavi sonlandırılır. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.

Başarılı kanal tedavisiyle bir diş, iyi bir ağız hijyeni ve aksatmadan yapılan düzenli diş hekimi kontrolleri ile yıllarca ağızda kalabilir. Günümüzde kanal tedavilerinde lazer kullanılarak başarı şansı daha da arttırılmaktadır.

Dişlerde bulunan tedavi edilmemiş derin çürükler ve dişlere gelen şiddetli darbeler nedeniyle dişin pulpa dokusu iltihaplanabilir. Bu iltihaplanma sonrasında dişte kendiliğinden başlayan çok şiddetli ağrılar olabildiği gibi, bu etkenler nedeniyle pulpa dokusu canlılığını da yitirebilir. Bu gibi durumlarda ‘ kanal tedavisi’ uygulanması gerekmektedir.

Kanal Tedavisi’ lokal anestezi altında yapılan ve başarı şansı son derece yüksek olan bir tedavi şeklidir. Tedavi edilen dişler üst dolguları da yapıldıktan sonra ağızda uzun yıllar problem yaratmadan fonksiyon görebilirler.

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılır ve hastalar işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Bazı durumlarda tedavi sonrası bir miktar ağrı görülebilmektedir, ancak bu durumun ortaya çıkma şansı son derece azdır. Buna rağmen hastaya tedavi öncesinde böyle bir durumun oluşabileceği bilgisi verilir. Tedavi tamamlandıktan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde çok hafif bir ağrı hissedilir ancak bu da çok kısa sürede yok olmaktadır. Gerekirse ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.