Hareketli Protezler
Tam veya kısmi dişsizlik durumlarında yapılan, hastaların takıp çıkarabildiği protezlerdir.
Tam dişsizlik durumunda yapılan damak protezlerine total protez denir. Kısmi dişsizlik durumunda yapılan protezlere parsiyel protezler denilmektedir. Sabit tedavinin mümkün olmadığı hastalarda kullanılan bu protezler hastanın çiğneme konforunu az da olsa arttırmaktadır. Hastalar protezlerinin temizliğine dikkat etmelidirler. Temizliğine dikkat edildiği müddetçe hastalar geceleri bu protezleriyle uyuyabilirler.
Kısmi dişsizlik vakalarında uygulanan protezlerdir. Klasik bölümlü protezlersen farkı; ağızda kalan dişlerin porselen kaplama yapılması ve yapılan protezlerin de bu porselenlerden destek almasıdır. Hassas bağlantılı protezlerde, klasik bölümlü protezlerde olduğu gibi kanca bulunmamaktadır. Bu sayede daha iyi tutuculuk ve estetik sağlanmaktadır. En önemli avantajlarından biri de çiğneme konforunu arttırmasıdır.
Bu tip protezler implanttan destek alınarak yapılmaktadır. Tam dişsizlik vakalarında hekimin belirlediği sayıda implant çenelere yerleştirilir ve bu implantlardan destek alınarak protezler yapılır. İmplant üstü hareketli protezlerin en büyük avantajı tutuculuğun artmasına bağlı olarak çiğneme konforunu gözle görülür şekilde arttırmasıdır.