Kalıcı Diş Beyazlatma (Bleaching)

Kalıcı diş beyazlatma işlemi, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan bir yöntemdir. Dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri gidermek için uygulanır.

Güzel bir gülümseme için sağlıklı ve beyaz dişler önemlidir. Ancak dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yedikleriniz ve içtiklerimiz ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renkleme yapabilir. Bunların yanında yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular da dişlerdeki beyazlığın kaybolmasında etkilidir.

Yediğimiz içtiğimiz çay, kahve, sigara, içerisinde renklendirici bulunan bütün içecekler, vişne suları, kırmızı şaraplar, nar suları bunların hepsi etkisiyle yıllar geçtikçe dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında biriken renkli organik ve inorganik maddeler sonucu dişler koyulaşır.
Rengi koyulaşmış veya sararmış dişlere porselen kaplama vs. yaptırmak yerine bleaching olarak da adlandırılan kalıcı diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılır.

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma (Office bleaching), diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma (Home bleaching) sistemidir.

Klinikte diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma ise aşağıdaki şekilde uygulanır:

Beyazlatıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir.
İlgili dişlerin üzerine; kullanılan jeli aktive etmek için LAZER IŞIĞI belli bir süre tutulur.
Klinikte yapılan beyazlatma işleminde sonuç hemen gözlenebilmektedir. İstenilen beyazlık seviyesi için birden fazla seans da uygulanabilmektedir.

Diş hekimi hastanın ağzından ölçü alıp dişlerin üzerine takılacak olan kalıpları hazırlar. Hastalar kendileri için hazırlanmış bu özel kalıplara beyazlatıcı ilacı koyup, kalıbı dişlerinin üzerine yerleştirir. Tercihen uykuda olmak üzere günde en az 6-8 saat kullanılmalıdır.

Bu tedavi ortalama 1-4 hafta sürer.

Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Diş çürükleri ve ilerlemiş dişeti rahatsızlığı olan hastalar, tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır.

Büyüme gelişimini tamamlamamış, hamile ve emziren bireylere önerilmemektedir.

Dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

Sıcak-Soğuk Hassasiyetinin Kontrol Edilmesi

Beyazlatma sonrasında nadiren ” sıcak-soğuk hassasiyeti ” görülmüştür. Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

Uygulamanın Devamlılığı

Beyazlatma kalıcı bir işlemdir. Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk geriye dönebilir. Hasta diş temizliği konusunda yönlendirilir. Genellikle birkaç yıl sonra tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilebilir.

Diş beyazlatma uygulanan kişilerin çok azı uygulama sonrası sıcak soğuk hassasiyet hissedilebilir. Bu da dişlerdeki hafif aşınma ve mine çatlakları nedeniyle olur, kısa sürede geçen bir hassasiyettir. Dişlerdeki mevcut aşınmalar fazla ise flor uygulamasıyla bu his ortadan kaldırılır.

Diş Beyazlatma (Bleaching) ile sağlanan dişlerinizdeki beyazlık uzun sürelidir ancak bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler.